folded, and unfolded, and unfolding

I am colorblind
Coffee black and egg white
Pull me out from inside


När folk frågar mig vad min favoritfärg är brukar jag vilja säga "gråskala". Jag har inget emot färger, tvärtom; en av de mest underbara sakerna med den här världen är hur många nyanser som vår blick möter dagligen. Jag tycker att omgivningen är extremt vacker i all dess olikheter. Och vad är poängen med en regnbåge om man inte kan se färg? Men jag, jag dras ändå till svartvitt, i nästan allting jag gör. När jag provar kläder slutar det oftast med att jag står där i omklädningsrummet och upptäcker att jag bara plockat med mig svarta och vita plagg. När jag inredde mitt rum satsade jag bara på svarta och vita möbler, svarta prydnader; gråa lakan, till och med gråa väggar. När jag fotar och tittar igenom mina bilder är det första jag tänker på hur bilden ser ut i svartvitt. Jag älskar svartvita fotografier. Men framför allt älskar jag just de där två färgerna; svart, och vitt. De två.

Jag får en känsla av att många inte skulle hålla med mig om jag påstod att jag är en väldigt svartvit person. Det får det att låta som att jag anser att jag är tråkig och tvådimensionell, enkel; och efter att ha läst min egen blogg ingående är det första jag kommer fram till att jag omöjligt kan vara enkel. Jag tycker visserligen att jag nästan är skrattretande enkel ibland. Men det är för att jag har lärt mig en process via vilken jag kan förstå mänskliga attribut - tankar, känslor, handlingar - på ett sätt som jag har lätt för att ta till mig. Och det är den processen som gör mig svartvit. Och det är den processen jag ämnar att förklara här.

Det är viktigt för mig att påpeka att jag i själen är en naturare. Fast jag går samhälle, fast jag inte har några planer att jobba med naturvetenskapliga yrken, så anser jag att det är precis den jag är; helt enkelt för jag tänker som en naturare. Rent intellektuellt är jag mycket bättre på att ta till mig information som är kategoriserad och följer en logisk tankebana. Heck, överhuvudtaget är jag mycket bättre på att ta till mig sådan information. Jag vill kunna se tydliga gränser mellan saker. Jag vill kunna se en början och ett slut. Jag vill kunna se en orsak och en konsekvens. Det är därför människor fascinerar mig, för det är mycket svårare att analysera dem på det sättet som jag är van vid att göra; man kan inte bara ta isär dem och se på bitarna var för sig och sen hur de relaterar till varandra. Det tar inte slut där. Det finns en helt annan typ av helhet som jag aldrig varit särskilt bra på att hantera. (För bara fyra år sen var jag inte kompis med någon på min skola, på rasterna satt jag i ett fönster och lyssnade på musik eller gungade ensam på skolgården, och de enda riktiga vännerna jag hade kände jag via internet. Jag var fullständigt internetberoende och dog lite om jag inte hade någon uppkoppling. Jag umgicks som åskådare i ett stort gäng skejtkillar, typ. De accepterade min asociala personlighet precis som den var vilket ironiskt nog ledde till att jag faktiskt pratade.)

Det var därför jag valde samhälle. För jag känner att jag har mycket mer att lära där. Jag anser att vi människor inte kan veta något säkert; och även om jag själv är en sådan person som ändå strävar efter det (natur), så betyder det inte att jag inte vill kunna komma undan med att få det att verka som att jag vet vad jag pratar om (samhälle, or "how to bullshit and spin crap").

Alltså, när jag tar till mig information är det som att jag placerar den på en karta, eller en miniatyr av det verkliga livet. Jag drar streck mellan sakerna som hör ihop och pilar ifrån det som leder till det som leder till det nästa. Jag ser det ungefär som en 3D-modell i the Angelator (hah, jag fick med Bones i detta inlägg med, I am such a nerd!). Det är det som gör mig så bra på matte, den där mentala Angelatorn som jag har i huvudet - alla koncept är så enkla att förstå om man kan se dem på det viset. Det enda problemet är att det är desto svårare att lägga in människor och mänskligt beteende i en sådan dator. Vissa skulle anse det omöjligt, vissa har två helt olika sätt att närma sig "hard facts" och psykoanalyser; och det är ju bra för dem. Men det är ändå just via min Angelator som jag närmar mig sociala situationer. Jag grupperar, kategoriserar, placerar ut, beräknar. Jag förklarar känslor och handlingar och anledningar och konsekvenser och lösningar och val på precis samma sätt som jag förklarar derivata för mig själv. Till och med sättet jag skriver följer mallar och regler som inte går det minsta ut på grammatik, utan snarare har att göra med hur orden ser ut eller låter efter varandra (jag använder alliteration och sånt väldigt mycket), hur paragraferna följer varandra, hur slutet knyter tillbaka till början. Som en uppsats. Jag står knappt ut med texter som är röriga.

Jag vill kunna förstå allting, vill kunna förklara allting på ett svartvitt, självklart sätt. Det är därför jag älskar motsatser. Jag pratar alltid om hur huvudet är motsatsen till hjärtat; hur man antingen tänker på ett rationellt sätt, eller känner sig fram. En vän till mig, till exempel, har ingen aning om vad fan han gör eller varför; han bara gör. Han har bra självförtroende (i ärlighetens namn är han lite självgod, men jag tror inte att han själv inser det, som sagt) men absolut noll självinsikt. Medan jag har ganska mycket självinsikt men finner konstant att jag har svårt för att göra saker eftersom jag tänker för mycket på dem. Båda vi anser att vi inte har kontakt med våra känslor; han för att han känner dem och inte förstår dem, jag för att jag förstår dem så bra att jag inte längre känner dem, jag bara... Tänker dem ("Jag är ledsen på grund av A, B och C"). We represent the two paths of life.

Men det är inte så enkelt som att man väljer en väg och sen håller man sig till det. Och mänskliga handlingar kan inte alltid förklaras med A, B och C. Man kan inte alltid göra listor på saker och man kan inte slå upp dem i en ordbok och helt plötsligt fatta allting. Det är därför... Alltså, märker ni hur många gånger jag använder frasen "det är därför"? Jag förklarar mig själv på ett vetenskapligt sätt i en jävla blogg! Hur stört är inte det?! I alla fall... Det är därför det konstant uppstår motsägelser när jag försöker förklara något. Man ska vara mottaglig för förslag - men man ska inte låta någon köra över en. Man ska kunna kompromissa - men man ska alltid vara sig själv. Man ska vara öppen mot alla - men man ska vara lojal mot sina egna. Gränserna är hårfina och dessutom varierar de beroende på person, tillfälle, tröjfärg... En förvirrande röra där svart och vitt blir grått...

Suck. Det här blev för komplicerat för mig att skriva om på mitt sätt.

Sincerely Yours,


never gonna be good enough for you

VARNING! för uppsats.

Jag inser att de flesta som läser mina blogginlägg antingen är mina eller Danias kompisar, så det känns onödigt att förklara det här för någon; men jag är en högpresterande person. Jag menar att jag vill prestera högt i allting. Jag vill vara bäst på allt. Jag vill vara snäppet högre än de omkring mig. Jag medger det, för jag ser det inte som en hemlighet att jag trivs bäst i situationer där jag känner att jag har övertaget. Jag gillar att vara överlägsen - de flesta personer som lyckas i livet, som har makt över livet, är lite överlägsna andra. Det betyder inte att de borde ha makt över andra. Jag säger bara att det oftast är så.

På sistone har många diskussioner om Harry Potter och framförallt elevhemmet Slytherin fått mig att fundera mycket över folk som "vet vad de vill ha, och vet hur de ska få det". Jag hör mig själv säga att jag tycker det är mycket viktigare att göra det som är moraliskt rätt än att få som man vill. Jag vet inte hur mycket det syns utåt, men jag bryr mig otroligt mycket om min personliga moral, och när jag ser tillbaka på de senaste åren inser jag hur många gånger jag gjort just det; gett upp något jag velat ha för att det var "det rätta". När jag tänker efter förstår jag hur annorlunda mitt liv skulle ha varit om jag inte gjort så. Om jag bara satt ner foten, sagt NEJ, och tagit för mig. Bara nån gång av alla de som jag velat protestera utan att jag ens öppnat munnen.

Det första jag kommer att tänka på är att jag förmodligen inte skulle ha lika många nära vänner som jag har nu. Jag hade nog sårat många fler, och jag hade varit orsaken för sorg i många andra; men jag hade förmodligen varit lyckligare. Jag hade inte blivit överkörd så många gånger av personer som sagt sig vara mina vänner. Jag menar inte att jag klandrar alla andra för att jag känner som jag gör; jag påstår bara att jag kanske hade känt mig mer som huvudrollen i mitt egna liv, än som en biroll i andras, om jag bara sagt ifrån lite mer och vågat satsa på mig. Innerst inne vet jag att riktiga vänner blir lyckliga för folk de älskar. Utan att behöva söka särskilt långt inom mig vet jag att även om jag blivit arg, avundsjuk, svartsjuk eller sårad, så har jag alltid varit glad för deras skull. För det är sådan jag är. Jag skulle hata mig själv om jag någonsin började misunna mina vänner något.

Jag är en person som konstant förändras. Min kära tvilling anmärkte häromdagen (när hon var här i Stockholm, saknar henne redan), att det bara är en av de sakerna man måste lära sig acceptera om man ska vara min vän; jag förändras. Jag har förklätt mig i många identiteter på en väldigt kort tid och jag vet om det. Det är nog först på sistone som jag börjat hitta till en person som jag verkligen trivs med att vara. Som jag vill vara, som jag alltid velat vara - det märker jag när jag tänker på de första fiktionella karaktärerna jag skapade. Personer som jag skrev om för flera år sedan liknar mig mer och mer för varje dag som går. Jag vet inte om det är jag som gjort dem så, eller de som gjort mig så, eller om jag bara ska acceptera en av de få saker som aldrig förändras med mig; att jag tror på att det man skriver säger mer om en själv än om någon annan. Jag har aldrig skapat någon, aldrig gjort en karaktär i min fantasi som jag inte baserat på mig själv, på den jag anser mig vara eller den jag strävar efter att bli. Och på det viset har jag ju lyckats med det ultimata. Jag har blivit den jag vill vara. Jag har makt. Över mig själv.

Det är det enda jag verkligen strävar efter. Att känna att jag har kontroll över mitt liv. Att jag står i centrum för det som händer mig. Att jag dikterar mina villkor och skriver mina regler. Att jag är mig själv, och ursäktar mig inte för det. Det där med att vilja vara överlägsen andra är bara en biverkan av att jag vet hur mycket andra människor påverkar mig. Om andra människor inte påverkade mig så mycket skulle jag inte känna samma behov. Om jag verkligen var den rationella, känslomässigt arkiverade Melene (min första char, love her; hon är nästan identisk med Brennan i Bones, för de som är intresserade) skulle jag inte vara så stolt, så mån om att verka bättre än andra. För då skulle det inte spela någon roll. Jag skulle inte ha något emot att vara ensam.

Men jag har mycket emot att vara ensam, och jag bevisade för mig själv att även om jag kommit långt, så har jag en lång bit kvar. Det här sommarlovet har jag diskuterat allt ifrån HP till Bones till mitt förflutna. Men det som slagit mig mest av allt är hur stor del av min gymnasietid som jag ägnat åt att försöka få andra att tycka om mig. Jag har verkligen jobbat för det, men mest av allt har jag lidit av det; och jag har känt mig dum, pinsam, patetisk, värdelös och fullständigt oälskad många gånger om. Jag blir så arg på mig själv när jag förstår hur mycket tid jag har lagt ner på människor som aldrig har gjort ett skit för mig! Som aldrig förtjänat min lojalitet. Och så står jag där igen och ser hur jag blir överkörd och fråntagen det jag vill ha mest av allt. Mig själv.

Det är därför jag beundrar Slytherin så mycket. Det är därför jag ser upp till människor som är så bokstavliga och så logiska att de inte påverkas av sina känslor. Det är därför jag gradvis, sakta men säkert, gör mig själv mer och mer lik dem. För jag vill att folk ska sluta köra över mig. Jag vill att jag ska sluta köra över mig själv. Jag vill vara huvudpersonen i min egna jävla bok!

För just nu känner jag mig inte som det. Just nu känner jag mig som den där birollen som egentligen är stört viktig för handlingen men som inte får någon som helst credit för det och som ingen intresserar sig för vad som händer med den. Typ, Draco Malfoy. Jag identifierar mig mycket med Draco Malfoy. Han är som jag; han vill vara överlägsen, men det krävs inte mycket analys av böckerna för att fatta att han samtidigt är en av de lättaste karaktärerna att köra över. Han vill bara bli accepterad av en grupp människor som inte förtjänar den uppmärksamheten. Han är för rädd för att våga ge efter för sina känslor men han är för snäll för att ignorera dem helt. Han styrs varken av sitt huvud eller sitt hjärta vilket leder till att det inte finns någon drivkraft i honom. Han är både dålig på att vara en bra person och på att vara en dålig person! Och han känner sig så extremt ensam med det.

Det jag kan verkligen relatera till. Och det suger. Hårt.

Så kommer vi tillbaka till Slytherin, och hela poängen med det här; de har fattat något som inget annat elevhem verkar ha förstått. Ibland handlar det inte om att välja mellan det som är rätt och det man vill ha mest av allt. Ibland handlar det om att det rätta är att sträva efter det man vill ha mest av allt. Först då kan man vara lycklig. Först då kan man hitta hem. Sen förstås, kanske de skulle kunna vara lite öppnare mot andra personer. Men det jag beundrar mest av allt hos dem är att de är lojala mot varandra. Precis som jag, i vått och torrt, oavsett om jag finner att de står i vägen för det jag vill ha, är lojal mot mina vänner.

Sincerely Yours,


Public school aint no place for a wizard



Haha, this song pwns XD

God bless,

Update!

Gah, har ni någonsin varit med om att man sover och så drömmer man, och man vet att man drömmer och att man skulle kunna styra det om man ville och man vill det, så man försöker, men så lyckas det inte? Och så försöker man så desperat att vakna, för det blir bara mer och mer obehagligt ju mer man förlorar kontrollen och så vaknar man till litegrann, men inte helt, så drömmen följer med in i "verkligheten" och man inser igen att man drömmer, men man är fast och så går det i cirklar och blir bara värre och värre? Det är obehagligt. Undra ifall det betyder att man är rädd för att tappa kontrollen. Haha, hello captain obvious.

I vilket fall som helst så drar jag till Stockholm på måndag och är borta till fredag, Oscar drar till Öland(?) på tisdag och är borta till måndag. STOCKHOLM YAY! Borta från Oscar en vecka - mindre yay. Fast vi behöver väl också en paus från varandra, jag har insett att det är nyttigt att sakna varandra ibland :> Och jag kommer inte ha så mycket Oscar i huvudet när jag är med Ree i alla fall! Jag åker ner och hem utan platsbiljett, för det blev ganska spontant bestämt att jag skulle åka, haha. Och jag åker hem i eftermiddagsrushen på en fredag, liks. När ALLA åker hem. Utan platsbiljett. Hrmh. Ångrar det lite nu faktiskt, haha! Särskilt med tanke på att mina föräldrar är i Södertälje då och jag lika gärna hade kunnat få skjuts från dem hem, hahaha! I den nya, snygga, bilen! Men men, det är inte lätt när det är svårt. Haha. Eh. Oseriöst det blev.

I vilket fall som helst så ska det bli trevligt att träffa Arilicious igen! <3 Vi har liksom inte träffats sen typ... Februari! Det är svinlång tid! Förr i tiden träffades vi hipp som happ. Minst var tredje månad eller något! Ett år så var jag i Stockholm åtta gånger! Eller vi kanske träffades åtta gånger *-) I vilket fall som helst så var det något med åtta gånger! Inte konstigt att jag var pank på den tiden xD Haha. Eh. Jo, men det ska bli trevligt, så underbart :D Jag längtarlängtarlängtar!

Eh, jag ville mest skriva för att visa att jag inte är död. För det är jag inte :>

Adjöss!

God bless,

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaah


Många åker och fiskar hela livet utan att någonsin förstå att det inte är fisken de är ute efter.

"You love someone, you open yourself up to suffering; that's the sad truth. Maybe they'll break your heart. Maybe you'll break their heart and never be able to look at yourself in the same way. Those are the risks.
You see two people, and you think; they belong together. But nothing happens. The thought of losing so much control over personal happiness is unbearable. That's the burden.
Like wings, they have weight. We feel that weight on our backs but they are a burden that lifts us.
A burden that allows us to fly."


Ja, jag har fallit in i en Bones-period. En ganska kraftig Bones-period. Jag är besatt av Bones. Jag är besatt av att relatera till Dr. Temperance Brennan. Jag är besatt av att vara jättekär i Special Agent Seeley Booth. Jag är besatt av dem två tillsammans! Jag är besatt. Man kan ju undra varför det är så att jag känner ett sådant behov av att fly så mycket ifrån mitt egna liv; men det är en helt, helt annan fråga. Kanske finns det ingen anledning. Kanske är det på grund av anledningar jag själv inte förstår.

Eller kanske är det så enkelt som att jag känner mig malplacerad, igen. Kanske är det så enkelt som att jag känner en enorm distans till allting som är mitt liv och jag har ingen aning om hur jag ska ta mig över den. Kanske är det så att det känns som att allting förflyttar sig omkring mig och jag står still och fattar ingenting. Kanske är det så att jag har fastnat. Kanske är det så att jag därför drar mig tillbaka. Kanske är det så att jag inte vågar titta fram utifall att jag inte hittar där ute. Kanske behöver jag känna mig i kontroll. Kanske begår jag socialt självmord just nu. Kanske borde jag inte leva i världen av Brennan och Booth.

Kanske. Men hur ska jag veta det?

(Ny bild på mig, by the way! I denna Bones-anda bestämde jag mig för att byta till en bild som visar min äkta natur.)

Sincerely Yours,


RSS 2.0